2021–2022 | NEBULA

NEBULA
Interaktív kortárstánc alapú mesejáték

Az óvodás korosztálynak szóló produkció a környezeti fenntarthatóság kérdéskörével foglalkozik, a kreatív problémamegoldásra helyezve a hangsúlyt. A produkcióban három nehéz természetű bolygókutatóval találkoznak a gyerekek, akik az előadás végére a gyerekek segítségével legyőzik korlátaikat:

Ficánka, figyelemhiányos – Hadi Júlia

Drabéria, cselekvőképtelen – Szabó Veronika

Rosszkó, bátortalan – Garai Júlia

Az előadás kezdetén a Föld megszólítja a gyerekeket és mesél a fájdalmairól, majd a gyerekek segítségét kéri. Látogassanak el más égitestekre és nézzék meg, hogyan működnek az ember által még érintetlen helyek. Majd térjenek vissza egy olyan megoldással, amely az ember és a természet viszonyát jobbá teheti. Az expedíción három bolygókutató segít nekik.

Egy kalandos űrutazás veszi kezdetét, ahol változatos környezetekkel találkoznak a gyerekek. Számos új tapasztalást élnek meg, kísérleteznek, megfigyeléseket végeznek. Az űrutazás végén visszatérnek a Földre, hogy megosszák a tudást másokkal. Üzennek a jelennek és a jövőnek is egy hangrögzítő segítségével.

Az utazás során egymást és magukat is jobban megismerik, személyiségük fejlődik. A három kutató fejlődése is megnyilvánul: Ficánka a figyelmet, Roszkó a bátorságot, Drabéria a cselekvőképességet tanulja meg.

A produkció az óvodás korosztály érzelmi, fizikai és szellemi fejlődéséhez járul hozzá. A gyerekek az előadásnak maguk is aktív szereplőivé válnak.
Az előadásban megcélzott fejlesztési területek, a 4-7 éves korosztály igényeinek megfelelően:

Érzékelés, észlelés – testtudat, tapintás (interakciók különböző anyagokkal), hallás (ritmusjátékok).

Mozgások – imitálás, verbálisan vezetett mozgások, ritmusjátékok, egyensúly, természetes mozgások, szinkron csoportos mozgások.

Érzelmek, attitűdök – empátia, odafigyelés, gondoskodás, együttműködés, koncentráció, kíváncsiság.
Kognitív folyamatok – kreatív problémamegoldás.