2021–2023 | Lifelong Art in V4 countries

2021–2023 | Lifelong Art in V4 countries

 

A PROJEKTRŐL

Időtartama: 

2021 szeptember 1 – 2023 január 31

Rövid leírás:

A projekt célja, hogy növelje az idősek képviseletét a visegrádi országok kortárs előadóművészeti közösségeiben. Egy cseh és egy lengyel kulturális központ, valamint egy magyar alapítvány együttműködése időseknek szóló programokat hozott létre, hogy a régiók kulturális kínálata jobban illeszkedjen a lakossághoz.

A projekt központi eleme egy 14 hetes program, amely során helyi művészek együtt alkottak az idős résztvevőkkel. A program párhuzamosan zajlott a három városban, Olmützben, Budapesten és Krakkóban, és magában foglalta a művészeti coachingot, az alkotást és a tapasztalatcserét. A program résztvevői különböző művészeti ágakon keresztül, például kortárstánc, színjátszás, zene, ének és kísérleti gyakorlatok segítségével tapasztalták meg a művészi alkotást, amely hozzájárulhat az általános jóléthez és a személyes kiteljesedéshez. Emellett az, hogy egy sokszínűbb közösség veszi körül az egyes szervezeteket, elősegíti a generációk közötti párbeszédet és megértést.

Projekt koordinátor:

 • OFF Alapítvány (Budapest, HU)
  Webpage: www. offalapitvany.hu
  Kontakt: assistance.hodworks@gmail.com

 

Partnerek:

 

Visegrad Fund:

https://www.visegradfund.org/

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozta a Nemzetközi Visegrádi Alapon keresztüli támogatásból. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó elképzelések előmozdítása.

 


 

ABOUT THE PROJECTS

 

Nowa Huta Cultural Centre

THE VOICE OF SENIORS

 

 

The voice of seniors

 

A Nowa Huta Kulturális Központ 1983 óta működik, és vonja be sokoldalúan közönségét. A színház, a tánc, a fotózás, a kerámia és a zenei műhelyek mellett koncerteket, művészeti kiállításokat és fesztiválokat is szerveznek. 2014-ben létrehozták a Krakkói Koreográfiai Központot (KCC), amely a kortárstánc területén végzett munkával foglalkozik. A központ részt vett egy kétéves produkciós projektben, amelyet a Kreatív Európa Program társfinanszírozott, Nemzetközi Kortárs Táncegyüttes 2018-2020 (iCoDaCo) néven. A KCC emellett rendszeresen tart kortárstánc órákat gyermekek, serdülők és felnőttek számára különböző szinteken:
https://nck.krakow.pl/kcc/en/education/

 

Részt vevő művészek:

 • Barbara Bujakowska – Táncos, az Anton Bruckner Privatuniversitäton tanult Linzben, Ausztriában, és elvégezte a SEAD alapozó tanfolyamát Salzburgban. Barbara tapasztalattal rendelkezik az idősekkel való munkában. Több évig dolgozott egy állandó csoporttal, ahol rendszeres mozgásórákat tartott, társas találkozókat és kulturális tevékenységeket szervezett. Dolgozott egy idősek otthonában is demenciában szenvedő emberekkel (fizikai tevékenységek).
 • Karol Miękina – Színész, táncos, koreográfus, a krakkói Nemzeti Színházművészeti Akadémián és a bytomi táncszínházi tanszéken tanult. Karol tánc- és színházi fesztiválokon lépett fel Lengyelországban és külföldön, és két darabot készített. 2014-ben a lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter Karolt a „Fiatal Lengyelország” ösztöndíjjal tüntette ki.
 • Lukasz Laxy – Csellóművész, karmester, kontratenor, énektanár, a krakkói Zeneakadémián végzett cselló és karmester szakon. A krakkói forradalmi kórust vezeti. Társalkotója az Autonóm Oktatási Térnek, amely az ingyenes oktatáshoz való hozzáférést növeli.

 


 

DW7, o.p.s. – Divadlo na cucky

GENETIKA 

https://www.divadlonacucky.cz/studio-sen-genetika

 

A Divadlo na cucky egy független, professzionális színház Olmütz központjában, amely kortárs dramaturgiával foglalkozik a polgári szerepvállalás és az aktuális társadalmi kérdések mentén. Gazdag tapasztalattal rendelkeznek az idősekkel való munkában. Minden évben drámakurzusokat indítanak, és minden alkalommal igyekeznek a színvonalukat emelni.

Szenior programjukat itt ismertetik:
https://www.nacucky.cz/kurz-senior

 

Részt vevő művészek:

 • Dominika Bartosova – Drámatreapeuta. Dominika a Divadlo na cucky időseknek szóló foglalkozások és tanfolyamok fő vezetője és edzője.
 • Eva Lietavova – Rendező. Eva innovatív és kísérleti projektekre összpontosít, amelyekben különböző célcsoportokat céloz meg, és az előadás különböző formáit vizsgálja, mint például a happening, a helyspecifikus előadások és a digitális technológiák.
 • Adam Steinbauer Rendező. Színházi rendezőként végzett a brünni JAMU Színművészeti Karán. Számos cseh színházzal dolgozik együtt: A Studio Rubín, Prágai Városi Színházak, Divadlo na cucky színház, Theatre Letí és mások.

 


 

OFF Alapítvány – Hodworks társulat

“Ennyi idősen is így tudok játszani”

 

 

Az OFF Alapítvány 2002-ben azzal a céllal jött létre, hogy a progresszív előadó-művészeti alkotókat és előadókat támogassa, különös tekintettel Hód Adrienn ezen a területen végzett munkásságára. Az Alapítvány – erejéhez mérten – megvalósít és támogat továbbá olyan oktatási, kulturális, művészeti, tehetséggondozó programokat, kutatásokat, melyek a fenti célokkal összhangban állnak.

 

Részt vevőművészek:

 • Hód Adrienn –Koreográfus, a Hodworks művészeti vezetője. Hód darabjait, a 2012-es Basse danse-t, a 2014-es Pirkadot és a 2015-ös A halandóság feltételeit az Aerowaves európai tánchálózat beválasztotta a 20 legkiemelkedőbb kortárs táncmű közé. Társulata, a Hodworks rendszeresen fellép nemzetközi fesztiválokon és színházakban.
 •  Garai Júlia – Táncművész, tánctanár. Balett és néptánc tanulmányai után a Budapest Tánciskolában tanult kortárs táncot. A Magyar Táncművészeti Főiskolán klasszikus balett-tanárként, a Budapest Kortárs Táncművészeti Főiskolán kortárs táncpedagógusként végzett. 2007-ben kezdett baletttechnikát és kreatív táncot tanítani fogyatékkal élőknek (Baltazár Színház). 2012 óta heti rendszerességgel tart táncórákat időseknek (MU Színház 60+ program). 2012 óta több óvodában tanít kreatív táncot és balettórákat gyerekeknek. 2023-tól több nyugdíjas csoportnak is tart táncórákat.
 •  Vadas Zsófia Tamara –Kortárs táncpedagógus, táncos és koreográfus, a Magyar Kortárs Táncművészeti Főiskolán végzett. Tamara művészi tevékenysége mellett színházpedagógiai projektekben vett részt, pl. a Nibiru, amelyben 11-18 éves gyerekekkel dolgozott együtt és hozott létre előadást. Tamara a Hodworks előadásai előtt is tartott bemelegítő rendezvényeket . Ő volt az Erasmus+ együttműködésünk egyik művésze.

 

A részt vevő idősek tapasztalatai itt érhetőek el.

A projekt támogató: EMMI, MU Színház, Virág Benedek Ház, Art Quarter Budapest
Projekt koordinátor: OFF Alapítvány
Koprodukciós partner: Katlan Csoport

 


 

Események és eredmények:

Záróesemények és dokumentációk:

 

The voice of seniors

Nowa Huta Cultural Centre / Nowohuckie Centrum Kultury (Kraków, PL) 2022 augusztus 2.

 

Genetika

DW7, o.p.s. / DW7, o.p.s. – Divadlo na cucky (Olomouc, CZ) 2022 június 26.

 

Ennyi idősen is így tudok játszani!

MU Színház (Budapest, HU) 2022 szeptember 25.

 


 

Művészeti és oktatási programok idős résztvevőkkel

Adatbázis

Programbeküldés

 

 

SAJTÓANYAG

 

A projektet a Visegrádi Alap 24 180 euróval támogatta.